Wilfred 2 min

Hoe maak je een (online) jaarverslag?

Een jaarverslag is een verslag van alle werkzaamheden en gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Het belangrijkste en tevens vaak het minst aantrekkelijke onderdeel is de jaarrekening. Maar ook werkmethoden, successen en doelstellingen worden in dit verslag uiteengezet.

Veel organisaties kiezen ervoor om het complete jaarverslag, dus inclusief jaarrekening, te laten drukken en een verkorte versie daarvan als populair jaarverslag te ontwikkelen. Dit verkorte jaarverslag wordt dan vaak in als bijlage van een magazine, direct mailing, webpagina of online magazine geproduceerd.

Voor wie?

Houd bij het schrijven altijd je doelgroep voor ogen en zorg dat je jouw boodschap helder formuleert en communiceert.Overige onderwerpen die in een jaarverslag aan bod kunnen komen zijn gegevens als de accountantsverklaring, een profiel van de organisatie, je mission statement en informatie over het personeel. Ook vooruitzichten en ontwikkelingen mogen meegenomen worden in dit verslag. Je bepaalt zelf wat u wel en niet wilt beschrijven. Belangrijker nog: wat zou je doelgroep willen lezen?

Bij het maken van een jaarverslag wordt vaak gedacht aan saaie en feitelijke teksten, terwijl het tegenwoordig veel moderner kan! Denk hierbij aan bepaalde infographics en een creatieve opmaak van je inhoud. Uiteraard altijd met het oog op de boodschap die je wilt overbrengen, de huisstijl en je doelgroep.

In welke vorm maak jij je jaarverslag?

In de afgelopen jaren heeft BeeldBlinkers heel wat jaarverslagen opgemaakt. Van compleet ingebonden boekwerken tot interactieve pdf’s en – sinds een aantal jaar – ook in de vorm van een online magazine. De online magazines zijn ondertussen helemaal ingeburgerd, maar nog niet bij iedereen bekend. Je kunt er je informatie/content op een aantrekkelijke manier in presenteren en eenvoudig voor je doelgroep beschikbaar maken. Anders dan bij een papieren jaarverslag, levert een online magazine je de mogelijkheid te meten wat je doelgroep met de informatie doet.

Het verzamelen van de benodigde informatie, opmaak en eventuele drukkosten vormen dan vaak samen een kostbare klus. Daarom ontwikkelden wij jaarverslag.org. Een mooie, gebruiksvriendelijke en betaalbare oplossing met geweldige functies die je veel tijd gaan besparen bij het maken van je jaarverslag.