Sebastian 3 min website

 

Website: maatwerk of template?

Als je overweegt een nieuwe website te laten maken kom je voor een belangrijke keuze te staan: standaard template of maatwerk oplossing? Er hangen verschillende prijskaartjes aan en je vraagt je misschien af waarom. De belangrijkste vraag is: wat wil jij met je website?

Template: snel en voordelig

Een nieuwe website op basis van een template kan relatief snel worden gerealiseerd tegen een aantrekkelijk tarief. Er zitten veel uitgebreide mogelijkheden in om de lay-out van de website te bepalen. Dit heeft voordelen en nadelen. Door de vele mogelijkheden is het inrichten en beheren van je website minder gebruiksvriendelijk. Daarnaast zorgt de hoeveelheid functionaliteit ervoor dat je website ‘zwaarder’ wordt en minder snel ingeladen. Uiteraard hangt dit ook af van je webhosting, maar er wordt vaak overbodig veel geladen wat je niet gebruikt. Als de laadtijd langer wordt, kan dat weer gevolgen hebben voor de vindbaarheid van je website op Google. De laadtijd is namelijk een belangrijk criterium voor Google. Dat is op zich niet zo vreemd: mensen willen informatie vinden. Werkt jouw website daar niet aan mee, dan zoekt Google alternatieven.

Maatwerk: gebruiksvriendelijk met een prijskaartje

Met een maatwerkwebsite ben je in staat om een website te ontwikkelen die zowel visueel als technisch perfect aansluit op jouw merk. Een snelle website omdat je geen last hebt van vertraging door overbodige functies. De site wordt overzichtelijk en is naar wens in te richten en daardoor gebruiksvriendelijk. Een maatwerkwebsite kan ook beter meegroeien met jouw bedrijf en ambities. Misschien wil je op termijn een koppeling met een database van een extern systeem of heb je andere speciale wensen? In dat geval loop je met een template al gauw tegen beperkingen aan. De maatwerkoplossing is een stuk duurder in aanschaf omdat er veel meer tijd is gemoeid met het ontwerp en de ontwikkeling. De doorlooptijd om een maatwerkoplossing te ontwikkelen is doorgaans dan ook langer dan wanneer je kiest voor een template.

Hoe maak je een goede keuze?

Vaak wordt de keuze voor een template of maatwerkwebsite ingegeven door het beschikbare budget. Met een beperkt budget krijg je veel waar voor je geld als je een templatesite laat maken. Wanneer een unieke uitstraling minder belangrijk voor je is en je geen grote bezoekersaantallen verwacht (waardoor de laadsnelheid nog meer onder druk komt te staan) dan is een templatewebsite zeker een interessante optie.

Voor een meer professionele online positionering is een maatwerk website de betere keuze. Met een uniek design onderscheid je je van de massa en laat je een goede indruk achter op je bezoeker. Daarnaast biedt de maatwerksite een betere – lees snellere – gebruikservaring en is de functionaliteit flexibel uit te breiden.

In de praktijk zien we dat kleine ondernemers en zelfstandigen vaker kiezen voor een templatesite en dat ze hiermee goed zijn geholpen. De grotere instellingen en ondernemingen hebben over het algemeen behoefte aan meer maatwerk en flexibiliteit.

WordPress?

WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan 60% van alle websites met een CMS draaien op WordPress. Het is een gebruiksvriendelijk platform voor eindgebruikers, contentgericht en Google loves WordPress! Door het grote aantal gebruikers is er veel documentatie over te vinden en wordt er non-stop doorontwikkeld op nieuwe functies en beveiliging.

WordPress is oorspronkelijk ontwikkeld als blogsysteem en is daarom zo gebouwd dat als je content aanpast op je website dit automatisch wordt aangepast in Google. Het staat erom bekend dat er veel plugins beschikbaar zijn waarmee je je website kunt verrijken. Ook die worden doorlopend verbeterd en zijn zeer gebruiksvriendelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld uitstekende plugins voor meertaligheid en SEO-optimalisatie. Kortom, een gemak waarmee je een hoop tijd en geld kunt besparen ten opzichte van andere Content Management Systemen.

We helpen je graag!

We hopen dat de grote verschillen tussen een maatwerkoplossing of een template duidelijk voor je zijn geworden. Iedere situatie is uniek en we gaan dan ook graag samen op zoek naar de beste oplossing voor jouw project. Door goed naar het doel en de doelgroep(en) van je website te kijken, brengen we in kaart welke functionaliteiten er nodig zijn. Van daaruit kunnen we een passende oplossing bedenken en ontwikkelen.

Meer
lezen?

Ratatouille

Sebastian 1 min online

Een jaarverslag kan ook anders!

Wilfred 2 min jaarverslag